Sztuka a społeczeństwo: jak twórczość artystyczna odzwierciedla zmieniające się realia.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem konwersji materii, który pozwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochłonąć cukry z soku z winogron, żeby oswobodzić dwutlenek węgla oraz alkohol etylowy, jaki zostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od typu winogrona oraz warunków. Na przykład w winach stołowych jest między 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry między 16 a 18 procent. Najczęstszym sposobem w celu ustalenia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorączki buchania – dowiedz się więcej na domenie internetowej wina. Wina mają co więcej nieduże ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one otwartym wynikiem fermentacji, jakkolwiek hydrolizy pektyn (odkrywających się w skórce winogrona) za pomocą działania enzymów. Albowiem pektyna znajduje się bardziej w skórce niż w soku, białe wina obejmują dużo mniej alkoholu metylowego aniżeli wina czerwone. W co niektórych przypadkach się podgrzewa sok, aby wyeliminować tą kompozycja metylową, choć w takiej ilości nie jest ona złośliwa dla organizmu ludzkiego.
1. Zobacz stronę
2. Przeczytaj więcej
3. Kliknij i zobacz
4. Przejrzyj
Literatura kobieca: głosy pisarek, które zmieniły literacki krajobraz.