Sztuka a społeczeństwo: jak twórczość artystyczna odzwierciedla zmieniające się realia.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem konwersji materii, który pozwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochÅ‚onąć cukry z soku z winogron, żeby oswobodzić dwutlenek wÄ™gla oraz alkohol etylowy, jaki zostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni siÄ™ w zależnoÅ›ci od typu winogrona oraz warunków. Na przykÅ‚ad w winach stoÅ‚owych jest miÄ™dzy 7 a 14 procent, w winach musujÄ…cych, 11 a 13 procent, w sherry miÄ™dzy 16 a 18 procent. NajczÄ™stszym sposobem w celu ustalenia zawartoÅ›ci alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorÄ…czki buchania – dowiedz siÄ™ wiÄ™cej na domenie internetowej wina. Wina majÄ… co wiÄ™cej nieduże iloÅ›ci innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie sÄ… one otwartym wynikiem fermentacji, jakkolwiek hydrolizy pektyn (odkrywajÄ…cych siÄ™ w skórce winogrona) za pomocÄ… dziaÅ‚ania enzymów. Albowiem pektyna znajduje siÄ™ bardziej w skórce niż w soku, biaÅ‚e wina obejmujÄ… dużo mniej alkoholu metylowego aniżeli wina czerwone. W co niektórych przypadkach siÄ™ podgrzewa sok, aby wyeliminować tÄ… kompozycja metylowÄ…, choć w takiej iloÅ›ci nie jest ona zÅ‚oÅ›liwa dla organizmu ludzkiego.
1. Zobacz stronÄ™
2. Przeczytaj więcej
3. Kliknij i zobacz
4. Przejrzyj
Literatura kobieca: głosy pisarek, które zmieniły literacki krajobraz.